Dzień Żubra we wrocławskim zoo

W Polsce jest ich 800, z czego ponad 550 zamieszkuje Puszczę Białowieską. Mowa o żubrach, które już 20 sierpnia w niedzielę będą obchodziły swój dzień we wrocławskim zoo. Dlaczego właśnie "król puszczy" zasługuje na wyjątkowe święto?

Do grona wrocławskich zwierząt, które obchodzą swoje święto właśnie dołączył dostojny "król puszczy". Jest on jednym z największych wolno żyjących ssaków w Europie, a ogród zoologiczny w stolicy Dolnego Śląska stał się domem dla pięciu przedstawicieli tego gatunku: Poduchy, Poriny, Kaliguli, Porfirego i Powolniaka. Choć 20 tysięcy lat temu zwierzęta te zamieszkiwały prawie cały kontynent europejski, to w XIX wieku można je było spotkać już tylko na polskich ziemiach i w górach Kaukazu.
– Żubry zajmują wyjątkowe miejsce w naszej kulturze: od wieków fascynowały wdziękiem i majestatem. Kojarzą się z siłą, odwagą i wytrwałością. Dlatego tak często pojawiały się w wielu dziełach artystycznych. Bardzo ważna jest ochrona tego gatunku. Dlatego wspólnie z wrocławskim ogrodem zoologicznym, opiekujemy się żubrami  i organizujemy ich święto 20 sierpnia. – mówi Karol Ostrowski z Futuro Finance, wrocławskiej firmy świadczącej usługi doradztwa finansowego.
Dzień Żubra rozpocznie się o godzinie 10:00 w niedzielę, 20 sierpnia na terenie wrocławskiego zoo przy wybiegu tych zwierząt, w pobliżu Afrykarium. Uczestnicy wydarzenia będą mogli dowiedzieć się więcej o żubrach i poznać ich ważną rolę w ekosystemie. Na odwiedzających ogród zoologiczny czeka wiele atrakcji. Dla spragnionych wypoczynku zostaną przygotowane specjalne strefy relaksu, najmłodsi z kolei będą mogli wykazać się talentem, rysując różnego rodzaju historie związane z bohaterem wydarzenia. Zaplanowano także konkursy z wyjątkowymi nagrodami, pokazowe karmienie żubrów, podczas którego przybliżone zostaną dzieje gatunku i ciekawostki na temat podopiecznych wrocławskiego zoo. Wydarzenie będzie trwało do godziny 14:00, mogą w nim wziąć udział wszyscy zwiedzający bez dodatkowych opłat.
Wrocławskie zoo od lat aktywnie angażuje się w ochronę żubrów w środowisku naturalnym oraz prowadzi działania zmierzające do wzrostu ich populacji. – Jednym z naszych priorytetów jest zaangażowanie w ochronę gatunkową zwierząt. Prowadzimy na terenie ogrodu hodowlę zachowawczą wielu gatunków, wspieramy ochronę zwierząt w ich naturalnym środowisku poprzez finansowanie działalności rezerwatów przyrody czy stacji hodowlano-badawczych. Wysyłamy naszych pracowników na akcje ratunkowe w rejony klęsk żywiołowych, czy do opieki nad zwierzętami, ofiarami nielegalnego handlu, które traktuje się okrutnie. – mówi Joanna Kij z wrocławskiego zoo. – Ważny jest też dla nas aspekt edukacji, bo to dzięki niej jesteśmy w stanie  pomóc przetrwać wielu gatunkom zwierząt. Wiedza pozwala spojrzeć na ekosystem Ziemi z perspektywy naczyń połączonych - każde życie łączy się z innym, a jedno bez drugiego słabnie, a nawet ginie.
AGENDA DZIEŃ ŻUBRA WE WROCŁAWSKIM ZOO
10.00 Rozpoczęcie eventu
10.00 - 15.00 Atrakcje dla dzieci „Przyjaciele żubra” m.in. malowanie twarzy, konkurs plastyczny
11.00 - 13.00 Rozpoczęcie konkursu rysunkowego „Żubrze opowieści”
12.30 Pokazowe karmienie żubrów
13.00 - 14.00 Konkurs wiedzy „Przytul żubra”
14.00 Wyniki konkursu rysunkowego
10.00 - 17.00 Strefa relaksu „Żubrzy chill out”

Futuro Finance_Dzień Żubra we wrocławskim zoo_hamonogram.pdf

pdf | 396 KB

Futuro Finance_Dzień Żubra we wrocławskim zoo.jpg

Futuro Finance_Dzień Żubra we wrocławskim zoo_Informacja prasowa_09082017.doc

Niski wkład własny? Bank i tak da Ci kredyt

Chcesz kupić mieszkanie, ale nie masz odpowiednich środków na wkład własny? Nasz ekspert podpowie, w jaki sposób możesz je zdobyć, stając się tym samym wiarygodnym klientem dla banku.