Soczewki asferyczne. Skuteczne w leczeniu zaćmy i innych wad wzroku

Od lat w Polsce w refundowanym przez NFZ operacyjnym leczeniu zaćmy powszechnie stosuje się soczewki sferyczne. Na Zachodzie standardem jest już jednak operowanie pacjentów z użyciem soczewek asferycznych. To tylko moda czy faktycznie ten model implantów wewnątrzgałkowych jest lepszym rozwiązaniem dla osób z kataraktą?

W okulistyce, tak jak i wielu innych dziedzinach, technologia wciąż idzie do przodu. I to nie tylko pod kątem wykorzystywanego w produkcji soczewek wewnątrzgałkowych bezpiecznego dla oka materiału, lecz przede wszystkim pod względem ich kształtu i właściwości, a w efekcie – zwiększenia skuteczności leczenia.
Jednym z takich nowoczesnych produktów jest soczewka asferyczna, powszechnie już stosowana w klinikach i szpitalach okulistycznych na Zachodzie w leczeniu katarakty. Wyparły one całkowicie soczewki sferyczne – co prawda dobrze tolerowane przez oko, ale jednak nieidealne pod kątem np. pojawiających się po ich wszczepieniu w polu widzenia pacjenta zniekształceń widzianego obrazu, tzw. aberracji sferycznych.
Czym się objawia aberracja sferyczna?
Aberracja sferyczna to nic innego jak gorsza jakość widzenia (obraz zamazany, o kiepskiej ostrości) na skutek niewłaściwego odbioru przez oko padających na nie promieni słonecznych. Zjawisko to niwelują właściwie dobrane soczewki (np. soczewki asferyczne wewnątrzgałkowe wszczepiane podczas zabiegu usunięcia zaćmy). Korygują one aberrację związaną z budową oka, polepszając tym samym kontrast widzianego obrazu, jak również dostrzeganie wszystkich jego szczegółów.
Soczewka asferyczna kontra zaćma
W leczeniu zaćmy najlepsze efekty daje dziś wszczepienie soczewki asferycznej. Z racji tego, że gałka oka ludzkiego nie jest idealną kulą, to również implant ma „niedoskonały” kształt elipsoidy. Ma to jednak ogromne przełożenie na moc optyczną takiej soczewki, która dzięki takiej budowie jest identyczna w każdym miejscu jej powierzchni. Dodatkowo pozwala ona leczyć wady wzroku w przedziale od minus do plus 25 dioptrii, co tylko potwierdza jej wszechstronność w kwestii korekcji wszelkich problemów z tym organem.
Soczewki wewnątrzgałkowe sferyczne jednoogniskowe mają tę zaletę, że po ich wszczepieniu pozwalają pacjentom normalnie widzieć do dali. Dużym jednak minusem jest to, że utrudniają widzenie z bliska – trzeba więc dodatkowo sięgnąć po okulary, chcąc np. przeczytać książkę. Natomiast soczewki jednoogniskowe asferyczne w ogóle eliminują konieczność noszenia okularów. Dlatego warto wybierać te soczewki, które po operacji zaćmy ułatwią choremu życie „kompleksowo”. Dopóki jednak NFZ nie będzie ich refundował, polscy pacjenci będą zmuszeni korzystać z pomocy europejskich specjalistów, którzy już powszechnie stosują soczewki asferyczne podczas zabiegów wykonywanych za granicą.
Kompleksowość leczenia wad wzroku soczewkami asferycznymi

– Soczewka asferyczna to najlepszy model takiego implantu pod jednym względem. Jej kształt najlepiej odwzorowuje kształt gałki ocznej, tym samym świetnie dopasowując się do niej samej i jej fizjologii. Dlatego rekomendujemy ją jako jedyną soczewkę, która ułatwi pacjentom wykonywanie zarówno codziennych obowiązków, jak i czerpanie przyjemności z takich czynności, jak np. czytanie książek.

dr n. med. Juraj Urminský, okulista operujący dla OneDayClinic

One Day Clinic_różnice między soczewką asferyczną a sferyczną.jpg

One Day Clinic_zaćma.jpg

One Day Clinic_różnice między soczewką asferyczną a sferyczną.jpg

One Day Clinic_Soczewka asferyczna. Skutecznie wyleczą zaćmę i inne wady....docx

docx | 37,8 KB

Przemysław Sikorski w Futuro Finance

Do zespołu wrocławskiej firmy doradztwa finansowego Futuro Finance dołączył Przemysław Sikorski – doświadczony specjalista z branży bankowości detalicznej.