Mur(al) łączący pokolenia. Uroczyste odsłonięcie odrestaurowanego malunku na murze wrocławskiego zoo

W sobotę 30 września o godz. 11.30 na promenadzie zachodniej części nadodrzańskiego wału odbędzie się wyjątkowa uroczystość. Tego dnia przy moście Zwierzynieckim odsłonięty zostanie wyremontowany mural zdobiący ogrodzenie wrocławskiego zoo. CreativeMorningsWRO jest partnerem wydarzenia.
40 lat temu plastyk Jerzy Wołoszynowicz stworzył dzieło, można rzec, wiekopomne. Namalował na murze zoo postacie dzikich zwierząt „biegnących” przez ponad 350 metrów długości obiektu. Jednak warunki klimatyczne, wandale i czas zrobiły swoje: bliski sercu wielu pokoleniom wrocławian mural zniszczał, a jego pogarszający się stan zwracał uwagę mijających go spacerowiczów. Na szczęście na apel młodej wrocławianki, Jagody Łagiewskiej, o pomoc w jego odrestaurowaniu zareagowali mieszkańcy Wrocławia, deklarując społeczną i – co ważne – bezinteresowną pomoc.
Rozpoczęte w maju br. prace renowacyjne muralu z udziałem jego autora wreszcie dobiegły końca. Ich zwieńczeniem będzie oficjalne odsłonięcie odnowionego muralu na murze okalającym wrocławskie zoo w sobotę 30 września o godz. 11.30. Wydarzenie rozpocznie wcześniejsza konferencja prasowa, podczas której goście będą mogli zadać pytania wszystkim uczestnikom renowacji: w tym Jagodzie Łagiewskiej, pomysłodawczyni i koordynatorce prac, oraz autorowi dzieła – Jerzemu Wołoszynowiczowi.
Na ten dzień zaplanowano także mnóstwo atrakcji zarówno dla starszych, jak i młodszych gości, m.in.: malowanie długiej na około 100 metrów kolorowanki odzwierciedlającej postacie zwierząt z muralu, opowieść przewodnika o historii obiektu czy specjalny pokaz pantomimy. Każdy miłośnik twórczości pana Wołoszynowicza będzie też mógł zdobyć autorskie plakaty pamiątkowe z autografem artysty. Nie zabraknie również poczęstunku w postaci pysznej waty cukrowej od Słodkiego Misia i smakołyków od innych food trucków, jakie zagoszczą tego dnia na nadodrzańskim wale.
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych w sobotę 30 września o godz. 11.30 na promenadę wału nadodrzańskiego w okolicy mostu Zwierzynieckiego we Wrocławiu. Partnerami wydarzenia są: CreativeMorningsWRO, Brand Voice, Me & My Friends, ZaZoo Beach Bar, PowerEvents, Smoliński Party Service, Fabryka Sensu, intive, HD-Print.
Zapraszamy na spotkanie z Jagodą Łagiewską w ramach CreativeMorningsWRO, które odbędzie się 29 września w Muzeum Architektury we Wrocławiu- więcej informacji można znaleźć pod tym linkiem.

CreativeMorningsWRO_plan wydarzenia 30.09.2017.jpg

CreativeMorningsWRO_wrocławski mural zoo (3).jpg

CreativeMorningsWRO_wrocławski mural zoo (5).jpg

CreativeMorningsWRO_wrocławski mural zoo (2).jpg

CreativeMorningsWRO_wrocławski mural zoo (1).jpg

CreativeMorningsWRO_wrocławski mural zoo (4).jpg

CreativeMorningsWRO_Odsłonięcie wyremontowanego muralu na murze wrocławskiego zoo.docx

docx | 32,1 KB

Wrocławianie zjedzą po raz pierwszy śniadanie na plaży

Aromat świeżo palonej kawy na plaży nad Odrą w piątkowy poranek? W ten właśnie sposób CreativeMornings obudzi wrocławian 15 czerwca w ZaZoo Beach Bar. Gościem kolejnego kreatywnego spotkania będzie Łukasz Mrowiński, jeden z założycieli Etno Café, który opowie o rzemiośle parzenia kawy.
CreativeMornings chce się pochwalić Wrocławiem w Nowym Jorku

Co najmniej pół tysiąca osób z sześciu kontynentów chce przyjechać 28-31 sierpnia 2018 roku na Summit Camp w Nowym Jorku. Czy do tego grona dołączą wrocławianie jako jedyny zespół z Polski? Po prawie półtora roku zaangażowania w inicjatywę CreativeMornings i 17 kreatywnych spotkaniach z udziałem ponad 1500 uczestników, organizatorzy walczą o swoje marzenie i zbierają środki na wyjazd do Stanów Zjednoczonych.
Marian Misiak o sile środowiskowej integracji

O mieście i kulturze opowiada za pomocą liter. Marian Misiak zaprojektował nowy symbol Muzeum Narodowego we Wrocławiu i przyczynił się do reaktywacji Wystawy Wrocławskiej Grafiki Użytkowej po 50 latach przerwy. Projektant, typograf i publicysta spotka się z uczestnikami CreativeMorningsWRO w piątek 18 maja o godz. 8:30 w nowej klubokawiarni Recepcja przy ul. Ruskiej 46A.
Z Los Angeles na CreativeMornings we Wrocławiu. Mikołaj Stroiński wystąpi w Narodowym Forum Muzyki

Urodził się w Nairobi, komponuje w Los Angeles, a 20 kwietnia będzie gościem CreativeMornings we Wrocławiu. Utwory Mikołaja Stroińskiego można usłyszeć w filmach, serialach, grach i programach telewizyjnych. Kompozytor znany ze stworzenia soundtracka do gry ,,Wiedźmin 3”, w Narodowym Forum Muzyki opowie o kolejnym globalnym temacie spotkań - Game.

Praca z pasją – dzień otwarty w Futuro Finance

Praca  może być przyjemnością – takie nastawienie prowadzi do sukcesu. Wrocławska firma z branży finansowej udowadnia, że satysfakcję zawodową można łatwo osiągnąć, jeśli prawidłowo pokieruje się swoją karierą. By zarazić pasją do pracy, Futuro Finance organizuje 16 paźd