Polskie kliniki leczenia zaćmy otwierają się w Czechach

Polacy chorzy na zaćmę tracą cierpliwość. Kolejki do rodzimej służby zdrowia na usunięcie schorzenia wydłużają się z roku na rok, a w takich warunkach szansa na wyleczenie gwałtownie maleje. Z pomocą przychodzą jednak prywatne firmy zajmujące się organizowaniem leczenia w zagranicznych klinikach okulistycznych. I co ważne: szybko, profesjonalnie, skutecznie i praktycznie za darmo.

Nic więc dziwnego, że taka „turystyka zdrowotna” polskich chorych z roku na rok zyskuje na popularności. Szczególnie zaś ta, która obrała kierunek na południe: do Czech. Bo właśnie najwięcej ogłoszeń o operacyjnym usuwaniu katarakty w jeden dzień dotyczy właśnie tego rejonu. Co więc przemawia do chorych za wyborem Czech jako docelowego miejsca leczenia zaćmy? Głównie to, że zaledwie w kilka tygodni od zgłoszenia się na zabieg do takiej kliniki mogą cieszyć się zdrowym wzrokiem. Wszystko dzięki dyrektywie transgranicznej, która okazała się zbawienna nie tylko dla chorych, ale także… polskich przedsiębiorców.
Kompleksowość leczenia za granicą
Dlaczego? Bo z roku na rok zaczęli oni zakładać w kraju firmy zajmujące się organizowaniem wyjazdów do czeskich klinik okulistycznych na leczenie wad wzroku. Ich oferta była bardzo atrakcyjna: w cenie było przygotowanie całej potrzebnej dokumentacji i jej wypełnienie na bazie danych podanych przez chorego; umówienie badań ze specjalistą w klinice i terminu operacji; transport pacjenta do kliniki i z powrotem do domu; zarezerwowanie w razie potrzeby noclegu w hotelu. W ramach samej operacji usunięcia zaćmy wykonanej w Czechach otrzymywał też o wiele lepszą soczewkę niż od polskiej publicznej służby zdrowia. Najciekawszym jednak punktem oferty była niska (a czasem nawet zerowa) dopłata do zabiegu przez chorego. Wszystkie pieniądze odzyskiwała bowiem w ramach refundacji od NFZ firma organizująca taki wyjazd.
Problem pojawił się jednak wówczas, gdy wraz z rozwojem tej gałęzi biznesu w branży pojawiły się mylące określenia firm zajmujących się taką działalnością jako „biura podróży” z racji tego, że nie miały własnych klinik okulistycznych na terenie Polski, ale z drugiej strony nie były i nie są w stanie zapewnić kompleksowej opieki i gwarancji pomocy pacjentowi po zabiegu. Kierowane były przez inne podobne organizacje, które same nie mając własnych klinik w Czechach, w ten sposób próbowały zdyskredytować konkurencję. Na szczęście profesjonalizm obronił się sam. Bo niektórym przedstawicielom tego biznesu, takim jak OneDayClinic, wystarczył zaledwie 1 rok, by pójść o krok dalej w swojej działalności zapewniając opiekę w trakcie i po zabiegu w swojej klinice. Gdzie pacjent może zgłosić się na kontrolę po zabiegu ile razy chce, nie płacąc za taką usługę.
Jakość obsługi, która broni się sama
Rosnące zainteresowanie polskich chorych na zaćmę leczeniem schorzenia za granicą było naturalnym motorem zmian i rozwoju firm oferujących takie usługi. Efekt był taki, że niektóre z nich – na fali popularności promowanych przez nie profesjonalnych i sprawdzonych przez tysiące chorych usług – zamiast korzystać z usług czeskich placówek, założyły na terenie Czech własne oddziały: z polską obsługą okołomedyczną i kadrą lekarską.

W otwartej we wrześniu polskiej klinice OneDayClinic w Morawskiej Ostrawie w Czechach stawiamy i po prostu inwestujemy w wysoką jakość.Nowoczesny sprzęt, sprawdzona przez lata marka i kompleksowa oferta robią swoje. Poza tym jako jedyni zapewniamy w cenie wizytę kontrolną u chirurga dzień po zabiegu. Pacjenci mogą się tu poczuć jak w domu, bo cała obsługa prowadzona jest w języku polskim. Dodatkowo każdy pacjent otrzymuje nocleg w hotelu ze śniadaniem, aby mógł zaraz po zabiegu odpocząć, a nie wracać kilka godzin. Następnego dnia po zdjęciu opatrunku i badaniu kontrolnym pacjenci są odwożenie do domu. To ważne, szczególnie w przypadku starszych osób, ponieważ zwiększa ich poczucie bezpieczeństwa. A o to przecież chodzi w szybkiej rekonwalescencji po takim zabiegu najbardziej.

dr n. med. Juraj Urminský, okulista operujący dla OneDayClinic

Klient lubi się czuć zaopiekowany
Dzięki działaniom firm takich jak OneDayClinic Polacy powoli uświadamiają sobie, że ich leczenie może być wysokiej jakości. Wreszcie trafiają bowiem do profesjonalistów, którzy traktują ich z należytym szacunkiem i uwagą. Opieka okołomedyczna w takim wydaniu znacznie różni się od tej oferowanej przez publiczną służbę zdrowia. Wypada na jej tle po prostu lepiej, czyli jednym słowem: normalnie.

Polacy czują, że mogą być leczeni inaczej, po prostu tak, jak powinni – mówi Juraj Urminský z OneDayClinic. – Tym bardziej że w Polsce w cenie zabiegu dofinansowanego przez NFZ otrzymują najczęściej zwykłą soczewkę sferyczną. Natomiast w Czechach standardem jest wszczepianie podczas zabiegu usuwania zaćmy nowoczesnej soczewki asferycznej, dającej zdecydowanie lepszą jakość widzenia wieczorem i w nocy. To jest właśnie ten europejski standard, na który coraz więcej chorych zwraca uwagę. Nie chcą czekać w kilkuletnich kolejkach. Nie mają na to czasu, a ponadto zdają sobie sprawę, że można to „załatwić” o wiele szybciej. Dlatego każdy, kto ma prawo do bezpłatnych świadczeń w ramach NFZ, oddaje się pod opiekę zawodowców, którzy od A do Z zorganizują zarówno sam wyjazd do czeskiej kliniki, jak i również zajmą się dokumentacją związaną z refundacją zabiegu. Przede wszystkim nie zostawią pacjenta samemu sobie po zabiegu, tylko będą się nim opiekować do momentu pełnego powrotu do zdrowia – i  takie właśnie jest w OneDayClinic

Jak leczyć zaćmę? To proste: za czeską granicą. Plusów takiego wyboru jest wiele: czołowi europejscy specjaliści, krótki czas oczekiwania na zabieg, przyjazny, pomocny personel, wysokiej jakości sprzęt medyczny oraz przyjemne i miłe otoczenie – i to wszystko w jednej polskiej klinice w Czechach. Warto więc zainteresować się operacyjnym usunięciem zaćmy z pomocą profesjonalistów dostępną praktycznie od ręki. Taką, jakiej niestety jeszcze długo nie będzie można otrzymać w Polsce.
Więcej informacji można znaleźć na:

OneDayClinic_dr n. med. Juraj Urminský, okulista operujący dla OneDayClinic.jpg

OneDayClinic_klinika w Ostrawie (10).jpg

OneDayClinic_klinika w Ostrawie (8).jpg

OneDayClinic_klinika w Ostrawie (11).jpg

OneDayClinic_klinika w Ostrawie (2).jpg

OneDayClinic_klinika w Ostrawie (6).jpg

OneDayClinic_Polskie kliniki leczenia zaćmy otwierają się w Czechach.doc

Operacja zaćmy – bezpieczeństwo przede wszystkim

Kolejka oczekujących na operację usunięcia zaćmy w Polsce stale rośnie. Pacjent z postępującą chorobą ma tylko kilka możliwości: czekać na zabieg w Polsce kilka lat, zapłacić za operację w prywatnej klinice okulistycznej lub … wyjechać za granicę, aby – w ramach tzw. dyrektywy transgranicznej – ratować swój wzrok. Najczęstszym wyborem polskich seniorów jest wyjazd do klinik w Czechach, które oferują wykonanie zabiegu ze wsparciem finansowym NFZ.
Soczewki asferyczne. Skuteczne w leczeniu zaćmy i innych wad wzroku

Od lat w Polsce w refundowanym przez NFZ operacyjnym leczeniu zaćmy powszechnie stosuje się soczewki sferyczne. Na Zachodzie standardem jest już jednak operowanie pacjentów z użyciem soczewek asferycznych. To tylko moda czy faktycznie ten model implantów wewnątrzgałkowych jest lepszym rozwiązaniem dla osób z kataraktą?
Oczy pod szczególną ochroną. Jak dbać o wzrok?

O oczy trzeba dbać cały czas. Są jednak takie okresy w roku, gdy trzeba się o nie zatroszczyć bardziej niż zwykle. A gdy dochodzą do tego trapiące ten organ schorzenia i choroby, to tym więcej czasu i uwagi powinno się jego higienie poświęcać.
Ciekawość to pierwszy stopień do… O pilatesie i nie tylko na CreativeMorningsWRO

Nie rozstajemy się z nim ani na chwilę, mimo to wciąż ludzkie ciało pozostaje dla nas tajemnicze i niezbadane. Lutowym tematem CreativeMorningsWRO będzie ciekawość, a na pytania uczestników odpowie Gosia Szymczyk, fizjoterapeutka i instruktorka pilatesu, która współpracuje ze sportowcami, aktorami i tancerzami. Bezpłatne spotkanie odbędzie się 23 lutego w siedzibie SYSTEMA przy ul. Ruskiej 51, a dla chętnych rozpocznie się nietypowo o 7:45 od wspólnego treningu.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.