Szczęście to (nie) kwestia przypadku. Edward Mężyk gościem kolejnego spotkania CreativeMorningsWRO pt. „Przypadek”

Są w życiu sytuacje, które na pierwszy rzut oka nic do niego nie wnoszą. Jednak gdy ni stąd, ni zowąd wprawiają we właściwy, „kreatywny” ruch machinę zwaną życiem, ich ranga urasta do szczęśliwych zbiegów okoliczności. I wszystko tak całkiem, zupełnie przypadkiem. Kilka z nich obecnych było w życiu biznesmena Edwarda Mężyka, kolejnego gościa cyklu spotkań CreativeMorningsWRO pt. „Przypadek” w piątek 12 maja o godz. 8.30 w TIFF Center na Ruskiej 46A/9.

Światem rządzi przypadek – to banalne, ale na wskroś prawdziwe stwierdzenie. To on jest siłą, tą przysłowiowa pędzącą kulą śnieżną, która wszystkie z pozoru losowe sploty okoliczności łączy w całość. Naszą natomiast rolą jest przekuć je w konkretne efekty. Zmienić na lepsze siebie i przy okazji świat, ułatwiając życie innym ludziom. I niektórym udaje się to robić naprawdę dobrze.
Jedną z takich właśnie osób jest Edward Mężyk – gość kolejnego, majowego spotkania z cyklu CreativeMorningsWRO. Ten ekspert Big Data i wrocławski przedsiębiorca jest współzałożycielem spółki Datarino, zajmującej się oferowaniem rozwiązań z zakresu analityki Big Data. W piątkowy poranek opowie jednak o czymś zupełnie niezwiązanym z nowoczesnymi technologiami. Mianowicie o zwykłym życiowym przypadku i poznawanych na co dzień ludziach jako najlepszej sile napędzającej życiową kreatywność. Trzeba tylko uchwycić wszystko w całość w odpowiednim momencie, włożyć trochę w wysiłku w połączenie tych na pierwszy rzut oka losowych kropek i stworzyć coś, co da podstawy do osiągnięcia konkretnego sukcesu. Bo los sprzyja pracowitym umysłom, jak mawiał Ludwik Pasteur. Wystarczy tylko chcieć mu w tym pomóc.
Czym jest CreativeMornings?
To inicjatywa, której historia sięga 2008 roku. Właśnie wtedy w Nowym Jorku odbyło się pierwsze spotkanie dla osób zainteresowanych szeroko pojętą kreatywnością. Pomysł był prosty: raz w miesiącu w wybranym miejscu organizowano śniadanie, które swoją obecnością uświetniał ciekawy przedstawiciel kultury. Przy dobrej kawie, w przyjaznej atmosferze i otoczeniu złaknionych inspiracji ludzi można było otwarcie porozmawiać z przedstawicielami kultury. CreativeMornings to okazja, by dowiedzieć się więcej o rzeczach, o jakich często nie ma się z kim zamienić słowa, i zainspirować się na tyle, by samemu stać się źródłem dobrych pomysłów dla innych. Idea tak prosta i jednocześnie tak ambitna okazała się strzałem w dziesiątkę. Wkrótce kolejne miasta na całym świecie podchwyciły koncepcję organizowania ciekawych spotkań z inspirującymi bohaterami przy wsparciu lokalnych sponsorów.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych spotkaniem z Edwardem Mężykiem w ramach cyklu CreativeMorningsWRO w najbliższy piątek. Zapisy internetowe ruszają 8 maja o godz. 11.00 pod adresem: https://creativemornings.com/cities/wro. Wstęp jest bezpłatny, liczba miejsc na wydarzenie jest ograniczona.
Agenda na 12 maja 2017 (piątek):
08:30 – 9:00 – rejestracja i śniadanie
09:00 – 9:10 – rozpoczęcie, powitanie
09:10 – 09:30 – wystąpienie Edwarda Mężyka
09:30 – 10:00 – pytania od publiczności i zakończenie (można wracać do pracy) :)
Miejsce: TIFF Center, ul. Ruska 46A/9 – Wrocław.
Link do wydarzenia na Facebooku: http://bit.ly/2p3MEIz
Spotkania CreativeMornings to inicjatywa wspierana zarówno przez partnerów globalnych, takich jak: Shutterstock, Wix i MailChimp, jak i lokalnych w Polsce: firmy Brand Voice i Grupę Me & My Friends. Organizatorzy zapraszają do współpracy wszystkich chętnych wolontariuszy, partnerów i sponsorów mogących pomóc w przygotowaniu spotkań i tym samym budowaniu marki CreativeMornings we Wrocławiu.
Więcej informacji na temat CreativeMornings Wrocław można znaleźć na:
Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: TVP Kultura, Madame, Wroclaw.pl, Akademickie Radio Luz, TuWroclaw.com.

Edward Mężyk.jpg

CreativeMorningWRO_marcowe spotkanie z Izą Moczarną-Pasiek w Studio BWA.jpg

CreativeMorningsWRO_Spotkanie z Edwardem Mężykiem 12.05.2017.docx

docx | 30,3 KB

Wrocławianie zjedzą po raz pierwszy śniadanie na plaży

Aromat świeżo palonej kawy na plaży nad Odrą w piątkowy poranek? W ten właśnie sposób CreativeMornings obudzi wrocławian 15 czerwca w ZaZoo Beach Bar. Gościem kolejnego kreatywnego spotkania będzie Łukasz Mrowiński, jeden z założycieli Etno Café, który opowie o rzemiośle parzenia kawy.
CreativeMornings chce się pochwalić Wrocławiem w Nowym Jorku

Co najmniej pół tysiąca osób z sześciu kontynentów chce przyjechać 28-31 sierpnia 2018 roku na Summit Camp w Nowym Jorku. Czy do tego grona dołączą wrocławianie jako jedyny zespół z Polski? Po prawie półtora roku zaangażowania w inicjatywę CreativeMornings i 17 kreatywnych spotkaniach z udziałem ponad 1500 uczestników, organizatorzy walczą o swoje marzenie i zbierają środki na wyjazd do Stanów Zjednoczonych.
Marian Misiak o sile środowiskowej integracji

O mieście i kulturze opowiada za pomocą liter. Marian Misiak zaprojektował nowy symbol Muzeum Narodowego we Wrocławiu i przyczynił się do reaktywacji Wystawy Wrocławskiej Grafiki Użytkowej po 50 latach przerwy. Projektant, typograf i publicysta spotka się z uczestnikami CreativeMorningsWRO w piątek 18 maja o godz. 8:30 w nowej klubokawiarni Recepcja przy ul. Ruskiej 46A.
Z Los Angeles na CreativeMornings we Wrocławiu. Mikołaj Stroiński wystąpi w Narodowym Forum Muzyki

Urodził się w Nairobi, komponuje w Los Angeles, a 20 kwietnia będzie gościem CreativeMornings we Wrocławiu. Utwory Mikołaja Stroińskiego można usłyszeć w filmach, serialach, grach i programach telewizyjnych. Kompozytor znany ze stworzenia soundtracka do gry ,,Wiedźmin 3”, w Narodowym Forum Muzyki opowie o kolejnym globalnym temacie spotkań - Game.

Wrocławscy seniorzy żyją pełną piersią i nie boją się wirtualnego świata

Po raz pierwszy mogli zanurzyć się w morskie głębiny, przenieść się na afrykańską sawannę i pędzić z zawrotną prędkością kolejką górską. W środę 29 listopada kilkudziesięciu seniorów zdecydowało się założyć okulary VR, aby skorzystać z wrażeń, które dostarcza wirtualna rzeczywistość.  W siedzibie Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy ulicy Dawida w podróż do tego niezwykłego świata zabrała ich agencja PowerEvents. To ósma z dziesięciu niecodziennych akcji, jakie przygotowała dla wrocławian w 2017 roku.