Operacja zaćmy – bezpieczeństwo przede wszystkim

Kolejka oczekujących na operację usunięcia zaćmy w Polsce stale rośnie. Pacjent z postępującą chorobą ma tylko kilka możliwości: czekać na zabieg w Polsce kilka lat, zapłacić za operację w prywatnej klinice okulistycznej lub … wyjechać za granicę, aby – w ramach tzw. dyrektywy transgranicznej – ratować swój wzrok. Najczęstszym wyborem polskich seniorów jest wyjazd do klinik w Czechach, które oferują wykonanie zabiegu ze wsparciem finansowym NFZ.

Firm, które oferują polskim pacjentom wyjazdy do naszych południowych sąsiadów w celu usunięcia zaćmy, jest coraz więcej. Choć chirurgiczne usunięcie zaćmy to dziś jeden z zabiegów obarczonych bardzo niskim poziomem ryzyka niepowodzenia, warto mieć na względzie, że dotyczy jednego z najbardziej delikatnych organów naszego organizmu. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na zabieg w Polsce czy w Czechach – komplikacje mogą być nieprzyjemne i mogą zaprzepaścić najważniejszy efektu zabiegu usunięcia katarakty, jakim jest zdrowy, w pełni sprawny wzrok. Choć tylko jeden na tysiąc pacjentów opuszcza kliniki okulistyczne z powikłaniami, warto wiedzieć, że można ich uniknąć, rzetelnie stosując się do zaleceń lekarzy, a przede wszystkim – wybrać odpowiednią placówkę. Niezależnie od tego, czy wybór padnie na klinikę w Polsce czy w Czechach, warto mieć pewność, że ta, którą wybieramy, jest przygotowana na właściwe leczenie w przypadku wystąpienia potencjalnego powikłania: szybko podjęte i dobrze wdrożone leczenie daje gwarancję na powrót do zdrowia. Komplikacje zdarzają się wyjątkowo rzadko – nie należy się ich bać, ale by spać spokojnie warto mieć pewność, że klinika, w której poddajemy się zabiegowi, jest w stanie zabezpieczyć nasze leczenie.
Nie przemęczaj się
Oko to bardzo delikatny narząd, a jego wrażliwość znacznie wzrasta po operacji usunięcia zaćmy. Dlatego każdy pacjent po udanym zabiegu minimum przez 6 tygodni powinien uważać i nie dźwigać ciężkich przedmiotów, schylać się, wykonywać gwałtownych ruchów głową w górę i dół oraz powstrzymać się przed uprawianiem wyczynowego sportu. Wszystko po to, by nie nadwyrężać mięśni podtrzymujących gałkę oczną.

Tego typu aktywności zwiększają ciśnienie w oku, które uciska obecne w nim naczynia krwionośne. Przez to nie dostarczają do tego organu właściwej ilości substancji odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego działania.

mówi dr n. med. Juraj Urminský, okulista operujący dla OneDayClinic

Najlepszą receptą na powrót do pełni zdrowia po zabiegu jest odpoczynek. Choć rekonwalescencja powinna trwać kilka tygodni – kluczowa jest pierwsza doba po zabiegu. To właśnie z tego względu kliniki, które stawiają na najwyższą jakość oferowanych przez siebie usług, nigdy nie pozwolą sobie na praktykę, jaką jest operacja i powrót pacjenta do domu jeszcze tego samego dnia. Ta zasada powinna dotyczyć zarówno operacji wykonywanych w Polsce, jak i zagranicą – tych drugich szczególnie, ponieważ powrót do  kraju samochodem jest zbyt dużym obciążeniem dla osoby po zabiegu. Dlatego – szanując własne zdrowie – warto zdecydować się na usunięcie zaćmy w klinice, która oferuje nocleg w hotelu i powrót do domu dopiero następnego dnia.
Właściwa higiena narządu wzroku
Jak każdy narząd po operacji – oczy przez pewien czas wymagają szczególnej troski. Niewskazane lub absolutnie zabronione jest przebywanie w zadymionych i zakurzonych pomieszczeniach, kontakt z wodą i detergentami do mycia lub kosmetykami, wystawianie wzroku na działanie promieni słonecznych oraz potu, a szczególnie – tarcie swędzącego lub piekącego oka. Jednym z podstawowych zaleceń lekarza po zabiegu jest to, aby dbać o systematyczne stosowanie kropli do oczu o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Są one bardzo ważne w procesie gojenia się oczu, dlatego nie warto z nich prędko rezygnować: poprawa widzenia i samopoczucia już na drugi dzień po zabiegu nie mogą być wskazaniem do ich odstawienia.

Polepszenie stanu zdrowia już pierwszego dnia po zabiegu jest tylko pozorna. Oko potrzebuje nawet do kilku tygodni, aby odzyskać pełną sprawność, a w tym czasie jest bardziej niż zwykle narażone na działanie szkodliwych czynników.

mówi Juraj Urminský z OneDayClinic

Dlatego też każdy pacjent powinien bezwzględnie trzymać się zaleceń lekarza dotyczących zakrapiania oczu oraz terminu wizyt kontrolnych. Pierwsza z nich powinna odbyć się już w pierwszej dobie po zabiegu i najlepiej, gdy wykonuje ją ten sam lekarz, który dokonał operacji – tylko wtedy ocena efektu zabiegu może być wystawiona rzetelnie, a odpowiedzialność za zabieg pozostaje w jednych rękach. Dobrze jest też, kiedy następna wizyta kontrolna odbędzie się od 14 do 30 dni po zabiegu.
Pamiętanie o tych kilku istotnych zasadach sprawi, że unikniemy ryzyka dyskomfortu po tym mało inwazyjnym i bezpiecznym zabiegu, a jego efektami będziemy mogli cieszyć się w pełni. Wybór odpowiedniej kliniki, chwilowe ograniczenie aktywności i rzetelne podejście do zaleceń lekarza są gwarancją, że zabieg będzie udany, a powrót do zdrowia przebiegnie gładko.
Więcej informacji można znaleźć na http://www.onedayclinic.pl/klinika/.

OneDayClinic_wizyta u okulisty.jpg

OneDayClinic_Operacja zaćmy – bezpieczeństwo przede wszystkim.docx

docx | 77,1 KB

Powerek kreuje emocje. Nowy krasnal zamieszkał na wrocławskim Rynku

We wtorek 19 grudnia przybył do naszego miasta prawdopodobnie najbardziej rozrywkowy i pomysłowy krasnal, jakiego kiedykolwiek widział wrocławski Rynek. Choć Powerek pojawił się w otoczeniu bożonarodzeniowego jarmarku, zostanie z wrocławianami na dłużej. Zaopiekuje się nim agencja PowerEvents, która w 2017 roku świętuje jubileusz 10-lecia działalności.