The IFAB wprowadza VAR do Przepisów Gry w piłkę nożną

Mistrzostwa Świata w Rosji będą pierwszym mundialem w historii, podczas którego sędziowie będą mogli korzystać z powtórek wideo. Zielone światło na wykorzystanie systemu VAR dała organizacja The International Football Association Board, która od 1886 roku tworzy Przepisy Gry w piłkę nożną. Dzięki polskiej agencji z Wrocławia – Grupie Me & My Friends – jej głos jest słyszalny wśród fanów futbolu również w internecie i mediach społecznościowych.

Decyzja o zastosowaniu technologii VAR (Video Asisstant Referee) na Mistrzostwach Świata w 2018 roku została ogłoszona podczas posiedzenia FIFA, która w dniach 15-16 marca obradowała w Bogocie. System był testowany przez ostatnie dwa lata w prawie 1000 meczach rozgrywanych na sześciu kontynentach.
Celem technologii było zmniejszenie liczby oczywistych błędów sędziowskich, a jej zastosowanie zostało ograniczone do decyzji, które mogą rozstrzygać o wyniku: o uznaniu gola, przyznaniu rzutu karnego, pokazaniu czerwonej kartki oraz w kwestii ukarania właściwego zawodnika.
Technologia oficjalnie wkracza do gry
Obecnie VAR można zobaczyć w akcji na stadionach polskiej Lotto Ekstraklasy, niemieckiej Bundesligi i włoskiej Serie A, a także m.in. w Australii i Korei Południowej. Arbitrzy mogli korzystać z dostępu do powtórek wideo również podczas międzynarodowych meczów towarzyskich, Klubowych Mistrzostw Świata w 2016 roku oraz Pucharu Konfederacji rok później. Teraz technologia zostanie wykorzystana w trakcie mundialu, który odbędzie się w Rosji od 14 czerwca do 15 lipca.
Debiut systemu VAR podczas najbardziej prestiżowego turnieju w świecie futbolu będzie kamieniem milowym dla Międzynarodowej Rady Piłkarskiej. The IFAB od 1886 roku tworzy i kontroluje Przepisy Gry w piłkę nożną. Zasady te są co roku aktualizowane, a 3 marca organizacja ostatecznie wyraziła zgodę, aby VAR stał się ich stałym elementem. Teraz inicjatywa i decyzja w zakresie stosowania technologii w krajowych i międzynarodowych rozgrywkach będzie należeć do ich organizatorów. Taki zamiar już wyraziły między innymi hiszpański związek piłki nożnej i władze La Liga, które od sezonu 2018/2019 chciałyby umożliwić sędziom dostęp do powtórek w najwyższej klasie rozgrywkowej.
Rola The IFAB jeszcze kilka lat temu była słabo zakorzeniona w świadomości przeciętnego kibica piłki nożnej, mimo że jest to jedna z najstarszych organizacji sportowych na świecie, która powstała 18 lat przed utworzeniem FIFA. Obie organizacje mają siedzibę w Zurychu i współpracują ze sobą, ale pozostają odrębnymi podmiotami. Przełomowy moment nastąpił w 2014 roku, kiedy Międzynarodowa Rada Piłkarska została zarejestrowana jako niezależna organizacja. Następnie powołała dwa panele doradcze i zaprosiła do swego grona ekspertów na czele z byłymi wybitnymi zawodnikami (m.in. Zbigniew Boniek, Marco van Basten) oraz sędziami (Pierluigi Collina, Massimo Busacca). Kolejnym wyzwaniem było dotarcie do milionów fanów piłki nożnej na całym świecie.
Grupa Me & My Friends otwiera okno na świat mediów
Sposób na komunikację Międzynarodowej Rady Piłkarskiej znalazła w 2016 roku polska agencja interaktywna z Wrocławia. Grupie Me & My Friends powierzono wprowadzenie organizacji w świat nowych mediów. Do tej pory oficjalne informacje o The IFAB można było znaleźć tylko w zakładce na portalu FIFA, dlatego pierwszym zadaniem agencji było stworzenie nowej strony internetowej, która przybliży kibicom zasady najpopularniejszej gry zespołowej na świecie.
Premiera serwisu theifab.com miała miejsce w maju 2016 roku, tuż przed Mistrzostwami Europy we Francji. W tym samym czasie wystartowały oficjalne profile organizacji w mediach społecznościowych – na Facebooku i Twitterze. Za komunikację z fanami i ekspertami piłki nożnej na całym świecie odpowiada zespół Brand Voice, część Grupy Me & My Friends.
Na stronie internetowej The IFAB, również w polskiej wersji językowej, można znaleźć wszystkie obowiązujące Przepisy Gry w piłkę nożną, razem z najnowszymi zmianami i wskazówkami dla sędziów. Portal jest w całości dostępny w języku angielskim i nieustannie rozwijany o nowe treści. Odrębna sekcja została poświęcona tematyce VAR. Dzięki temu można poznać zasady korzystania z technologii przez arbitrów, sprawdzić w których krajach jest wykorzystywana, a na filmach wideo przekonać się, jak działa w praktyce. W ramach witryny theifab.com działa również sklep internetowy, gdzie każdy zainteresowany może zakupić swój egzemplarz książki z aktualnymi prawami gry.
Długofalowa współpraca z The IFAB nie jest pierwszym przypadkiem, kiedy Grupa Me & My Friends gra w jednej drużynie z renomowaną sportową marką. Wcześniej na zlecenie firmy Adidas stworzyła globalną aplikację webową i mobilną do obsługi eventów w ramach Ligi Mistrzów czy Mistrzostw Świata w Brazylii. Wrocławska agencja ma także na koncie realizacje dla innych czołowych polskich i zagranicznych marek m.in. Allegro, Grupy Żywiec, Polskich Linii Lotniczych LOT, T-Mobile czy Microsoftu.

The IFAB wprowadza VAR do Przepisów Gry w piłkę nożną.png

The IFAB wprowadza VAR do Przepisów Gry w piłkę nożną.doc

Mateusz Kołakowski dołącza do zespołu The Dust

Studio deweloperskie gier The Dust (Grupa Me & My Friends) po raz kolejny rozbudowuje swój zespół. Szeregi wrocławskiej firmy wzmocnił Mateusz Kołakowski, który objął stanowisko Junior 3D Graphic.
Jedyne Muzeum Architektury w Polsce opuszcza swoje mury

Plenerowy pawilon z pergolą i kawiarnią, wyjątkowa twórczość malarza Leona Tarasewicza oraz wystawa ,,Trzy Początki. 1918-1945-1989” z okazji 100. rocznicy odzyskania niepodległości – to trzy główne atrakcje przygotowane przez Muzeum Architektury we Wrocławiu w 2018 roku. Za wizerunkową odsłonę wydarzeń oraz relacje ze sponsorami od kwietnia br. odpowiada agencja Brand Voice (Grupa Me & My Friends).
Lider advergamingu w Polsce wchodzi na NewConnect

The Dust – studio deweloperskie, dostarczające rozwiązań w obszarze advergamingu oraz producent gier mobilnych, już w najbliższy poniedziałek, 16 kwietnia zadebiutuje na NewConnect. Wrocławska spółka gamingowa wyróżnia się nie tylko strukturą przychodów, ale również dużą dynamiką wzrostu wyników finansowych w ujęciu rocznym.
Mateusz Dykier – New Business Manager w Grupie Me & My Friends

Mateusz Dykier objął stanowisko New Business Managera. Do jego obowiązków będzie należało pozyskiwanie klientów dla spółek Grupy Me & My Friends i bieżąca obsługa zapytań ofertowych. Będzie on też odpowiedzialny za prowadzenie negocjacji handlowych oraz realizację planu sprzedażowego zgodnie z celami biznesowymi Grupy.

Przedsiębiorcy łatwiej spłacą swoje zadłużenie w ZUS i US

Według Biura Informacji Kredytowej ponad 2,5 miliona Polaków nie płaci swoich zobowiązań terminowo. Nie muszą się już jednak martwić o swoją finansową przyszłość. Na rynku pojawił się nowy produkt, który umożliwia spłatę zadłużeń już w 48 godzin! Od teraz jest dostępny na terenie całej Polski w wybranych punktach doradztwa finansowego.