Wrocławska firma pomoże odbudować szkołę na Zanzibarze

Zaczęło się od zakupu wiertnicy do budowy studni w Sudanie, później była pomoc dla poszkodowanych cywilów w konflikcie zbrojnym na Ukrainie, a teraz budowa szkoły dla 260 uczniów na Zanzibarze. Dla Futuro Finance nie ma rzeczy niemożliwych! Wrocławska firma pokazuje, że pomoc nie zna żadnych granic.

Pomoc dla zanzibarskiej wioski Mikungunini w odbudowie szkoły to kolejna inicjatywa pracowników Futuro Finance. Pomysł zrodził się podczas jednej z wycieczek, która była formą gratyfikacji dla najbardziej zaangażowanych pracowników.

W czasie wyjazdu na Zanzibar zorganizowałam wycieczkę do jednej z wiosek. Chciałam pokazać swoim pracownikom, że życie codzienne jej mieszkańców jest skrajnie odmienne od tego, co można zobaczyć w folderach reklamowych. Ci ludzie często zmagają się ze skrajnym ubóstwem bez cienia szansy na lepsze życie.

mówi Agata Brucko-Stępkowska, prezes i założycielka Futuro Finance.

Po powrocie pracownicy firmy zdecydowali, że chcą się zaangażować w odbudowę jedynej szkoły, znajdującej się na terenie wioski.
Firma podpisała już umowę na budowę placówki z przedstawicielami lokalnej społeczności i planuje pierwsze prace. Całość inwestycji wyniesie 15 tys. dol.

W projekt zaangażowana jest także Fundacja Czynów Szlachetnych. Współpracujmy z mieszkańcami Mikungunini, którzy monitorują przebieg prac. Zachęcamy ich do aktywnego działania w tym obszarze, ponieważ chcemy, aby mieli realny wpływ na odbudowę szkoły

zwraca uwagę Karol Ostrowski, Kierownik Działu Marketingu Futuro Finance i koordynator Fundacji Czynów Szlachetnych.

Wrocławska firma oprócz przekazania pieniędzy na remont i wyposażenie szkoły, opłaci także kursy językowe z angielskiego dla najmłodszych oraz zajmie się stworzeniem punktu medycznego.
Wrocławska firma stale współpracuje z Polską Akcją Humanitarną w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu. W ubiegłym roku ta organizacja po raz pierwszy - w ramach swojej 25-letniej działalności, przyznała tytuł Biznesowego Ambasadora PAH. Została nim Agata Brucko-Stępkowska, która promuje ideę PAH-workingu i angażuje w pomoc inne firmy.

Wrocławska firma pomoże odbudować szkołę na Zanzibarze_Futuro Finance.JPG

Wrocławska firma pomoże odbudować szkołę na Zanzibarze_Futuro Finance.doc

Futuro Finance przekazuje wiertnicę do budowy studni w Sudanie Południowym

„Pomoc jest możliwa dzięki zaangażowaniu przedsiębiorstw”, to jedno z wielu przesłań, jakie szefowa Polskiej Akcji Humanitarnej kieruje do przedstawicieli biznesu. W filmie zrealizowanym w Sudanie Południowym znalazły się także osobiste podziękowania Janiny Ochojskiej dla firmy z Wrocławia.

Pomogą poszkodowanym na Ukrainie

Od Sudanu Południowego aż po Ukrainę. Dla pracowników Futuro Finance pomaganie nie zna granic. W ramach współpracy z Polską Akcją Humanitarną zaangażują się w pomoc dla ludności cywilnej poszkodowanej w konflikcie zbrojnym na Wschodzie.