Jedyne Muzeum Architektury w Polsce opuszcza swoje mury

Plenerowy pawilon z pergolą i kawiarnią, wyjątkowa twórczość malarza Leona Tarasewicza oraz wystawa ,,Trzy Początki. 1918-1945-1989” z okazji 100. rocznicy odzyskania niepodległości – to trzy główne atrakcje przygotowane przez Muzeum Architektury we Wrocławiu w 2018 roku. Za wizerunkową odsłonę wydarzeń oraz relacje ze sponsorami od kwietnia br. odpowiada agencja Brand Voice (Grupa Me & My Friends).

Muzeum Architektury we Wrocławiu powstało w 1965 roku i obecnie jest jedyną w skali kraju instytucją muzealną poświęconą w całości architekturze. Położone przy ulicy Bernardyńskiej, w budynkach dawnego kościoła i klasztoru, posiada w swoich zbiorach eksponaty z okresu kilku stuleci – od średniowiecza do czasów współczesnych.
Muzeum Architektury nie zamyka sztuki we własnych murach. Przeciwnie, przełamuje granice instytucji i angażuje do udziału w swych projektach odbiorców spoza wąskiego grona historyków oraz architektów. W otwarciu muzeum dla jeszcze szerszej publiczności pomoże Brand Voice (Grupa Me & My Friends). Od kwietnia wrocławska agencja PR wspiera realizację trzech wyjątkowych wydarzeń zaplanowanych w programie na 2018 rok.
W sezonie letnim na skwerze przed budynkiem Muzeum Architektury pojawi się tętniąca życiem pergola. Powstanie tam, zaprojektowany przez Martę Mnich, Lilę Krzycką i Rafała Pieszko, pawilon z okrągłą trybuną oraz kawiarnią, które na co dzień będą miejscem wypoczynku i spotkań dla mieszkańców. Plenerowe otoczenie muzeum przyciągać będzie również koncertami, warsztatami czy pokazami filmowymi, darmowymi i otwartymi dla szerokiej widowni.

Eksperymentowanie ze wspieraniem aktywnego uczestnictwa w kulturze zachęciło nas do pójścia o krok dalej niż do tej pory i otwarcia się na oddolne budowanie programu. W maju, na dwa miesiące przed planowanym otwarciem instalacji, uruchomiony zostanie nabór propozycji, skierowany do wszystkich użytkowników miasta: osób indywidualnych, instytucji, organizacji pozarządowych. Zgłoszenia dotyczyć będą mogły jednorazowych wydarzeń, które zrealizowane zostaną w obrębie plenerowej instalacji przez zgłaszającego przy organizacyjnym i finansowym wsparciu muzeum.

mówi koordynator projektu Archi-box Michał Duda.

Jeszcze przed wakacjami Muzeum Architektury zaprosi na wystawę prac prof. Leona Tarasewicza. Polski malarz białoruskiego pochodzenia od 30 lat tworzy dzieła, które wykraczają poza ramy tradycyjnego obrazu na płótnie i papierze. Specjalnie na potrzeby wystawy do muzeum trafią zbiory m.in. z Galerii Arsenał w Białymstoku, warszawskiej Zachęty, Muzeum Narodowego we Wrocławiu  i prywatnych zbiorów artysty. Wyjątkową atrakcją będzie też monumentalna instalacja malarska w przestrzeni Muzeum Architektury wykonana przez artystę specjalnie na wrocławską wystawę. Otwarcie jej nastąpi w czwartek 10 maja 2018 roku o godzinie 18.00, wystawa czynna do 26 sierpnia 2018.
W listopadzie i grudniu wrocławskie muzeum w szczególny sposób upamiętni setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Głównym wydarzeniem tych obchodów będzie wystawa ,,Trzy początki. 1918-1945-1989”. Wyznacza trzy graniczne daty w historii kraju, które jednocześnie otwierały nowe rozdziały w historii architektury. Ekspozycja pokaże budynki - symbole kolejnych przełomów, przedstawi również plany inwestycji, które nigdy nie zostały zrealizowane.
Współpraca nawiązana między jedynym w Polsce Muzeum Architektury a agencją Brand Voice ma na celu promocję powyższych wydarzeń oraz pozyskanie wsparcia sponsorów. Wrocławska firma podzieli się swoim doświadczeniem w prowadzeniu działań wizerunkowych i fundraisingowych w obszarze kultury. Brand Voice włącza się m.in. w organizację CreativeMornings. To poranne spotkania przy śniadaniu i kawie z inspirującymi ludźmi, które odbywają się raz w miesiącu w ponad 180 miastach na świecie, również we Wrocławiu jako jedynym miejscu w Polsce. Wydarzenia są nagłaśniane jako część globalnej inicjatywy,  ale jednocześnie pozwalają zaistnieć lokalnym firmom i instytucjom, które mogą w roli sponsorów promować swoją działalność i docierać do aktywnych członków danej społeczności.

Wrocław to miasto z ogromnym potencjałem angażowania lokalnych środowisk do wspólnych działań w obszarze kultury. W mieście regularnie odbywają się nie tylko wielkie imprezy, ale również małe projekty, które integrują mieszkańców i wyzwalają ich pozytywną energię. Biznes coraz chętniej wspiera te inicjatywy, a to tzw. „kreatywne skrzyżowanie” przynosi obu stronom realne korzyści. Kultura, poprzez relacje z biznesem, może pozyskać nowe źródła finansowania oraz czerpać wiedzę biznesową. Biznes może upatrywać w kulturze źródła kreatywności. Jednym z naszych celów jest angażowanie biznesu do działań w zakresie partnerstw na styku tych dwóch światów

podkreśla Katarzyna Budzyń-Pepłowska, CEO Brand Voice i gospodarz spotkań CreativeMorningsWRO.

Jedyne Muzeum Architektury w Polsce opuszcza swoje mury.doc

Muzeum Architektury we Wrocławiu_ fot. Maciej Kaczor (2).jpg

Muzeum Architektury we Wrocławiu_fot. Maciej Lulko.jpg

Muzeum Architektury we Wrocławiu_fot. Mirosław Łanowiecki (2).JPG

Muzeum Architektury we Wrocławiu_fot. Jarosław Ceborski.jpg

Muzeum Architektury we Wrocławiu_fot. Mirosław Łanowiecki (3).JPG

Muzeum Architektury we Wrocławiu_fot. Mirosław Łanowiecki.jpg

Hrabiny z Wrocławia ruszają na podbój Europy

Mistrzostwo kraju i Puchar Polski w softballu kobiet to dla nich za mało. Teraz Hrabiny z Wrocławia chcą powalczyć z najlepszymi drużynami klubowymi na kontynencie i zbierają środki na wyjazd. Rozgrywki Pucharu Europy odbędą się we Włoszech od 20 do 25 sierpnia 2018 roku.
The IFAB wprowadza VAR do Przepisów Gry w piłkę nożną

Mistrzostwa Świata w Rosji będą pierwszym mundialem w historii, podczas którego sędziowie będą mogli korzystać z powtórek wideo. Zielone światło na wykorzystanie systemu VAR dała organizacja The International Football Association Board, która od 1886 roku tworzy Przepisy Gry w piłkę nożną. Dzięki polskiej agencji z Wrocławia – Grupie Me & My Friends – jej głos jest słyszalny wśród fanów futbolu również w internecie i mediach społecznościowych.
Grupa Me & My Friends ma nowy zarząd

Wrocławska agencja interaktywna, która od ponad 12 lat buduje wizerunek największych polskich i zagranicznych marek, ogłosiła skład nowego zarządu. Na czele Grupy Me & My Friends stanął Jakub Wolff.
Nowy specjalista w zespole Brand Voice

Paulina Żydek objęła stanowisko specjalisty ds. PR. Prowadzi projekty z obszarów komunikacji wizerunkowej oraz social media.