Założenia projektu są bardzo proste. Co drugi poniedziałek miesiąca każdy z Futuro Finance może wrzucić do specjalnych puszek Polskiej Akcji Humanitarnej datek i przy okazji zjeść coś smacznego, przygotowanego przez kulinarny zespół, złożony z pracowników firmy. Chętnych do gotowania nie brakuje, podobnie jak osób, które aktywnie wspierają inicjatywę.

Inspiracją do takiego działania stała się Akcja Pajacyk. Współpracujemy z Polską Akcją Humanitarną już od jakiegoś czasu i wspólnie z zespołem zastanawialiśmy się, w jaki sposób możemy jeszcze pomóc. Zdecydowaliśmy, że skoro w naszej firmie są osoby, które lubią gotować, to  warto połączyć przyjemne z pożytecznym. I tak zrodziły się Kulinarne Poniedziałki, gdzie każdy ma szanse zaprezentować swoje popisowe danie, a przy tym zaangażować się w pomoc potrzebującym. Do tej pory udało nam się zebrać blisko 2 tys. złotych, co utwierdza nas tylko w przekonaniu, że to był trafiony pomysł.

mówi Bartosz Fudali, młodszy specjalista ds. marketingu Futuro Finance i koordynator akcji.

To nie pierwsza tego typu inicjatywa pracowników wrocławskiej firmy. Aktualnie trwa przygotowanie prac remontowych szkoły w wiosce Mikungunini na Zanzibarze. Firma oprócz przekazania pieniędzy na odbudowę oraz wyposażenie szkoły, opłaci także kursy językowe z angielskiego dla najmłodszych oraz zajmie się stworzeniem punktu medycznego.
Dodatkowo w ramach współpracy z Polską Akcję Humanitarną, Futuro Finance sfinansowało zakup maszyny wiertniczej do budowy studni w Sudanie Południowym. Koszt sprzętu to ok. 138 tys. złotych. Dzięki niemu PAH zapewni dostęp do czystej wody ponad 11 tysiącom mieszkańców kraju w skali roku.
Wrocławska firma stale współpracuje z Polską Akcją Humanitarną w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu. W ubiegłym roku ta organizacja po raz pierwszy - w ramach swojej 25-letniej działalności, przyznała tytuł Biznesowego Ambasadora PAH. Została nim Agata Brucko-Stępkowska – prezes Futuro Finance, która promuje ideę PAH-workingu i angażuje w pomoc inne firmy.

Kulinarne Poniedziałki w FF_fot. Futuro Finance.jpg

Kulinarne Poniedziałki w FF_fot. Futuro Finance (3).jpg

Kulinarne Poniedziałki w FF_fot. Futuro Finance (2).jpg

Futuro Finance_Gotują i pomagają dzieciom w całej Polsce_24.04.2018.doc

Dzieci z wrocławskich domów dziecka na obozie aikido

Zakończył się letni obóz Aikido Aikikai w Nowej Bystrzycy. Wzięło w nim udział m.in. 20 dzieci z wrocławskich domów dziecka. Było to możliwe dzięki finansowemu wsparciu Futuro Finance i Fundacji Czynów Szlachetnych.
Wsparcie zewnętrzne dla przedsiębiorcy

Na każdym etapie rozwoju biznesu przedsiębiorca powinien szukać solidnego wsparcia merytorycznego, jak i finansowego na zewnątrz firmy. Nawet w najcięższej sytuacji warto mieć sprawdzonego partnera, który podejdzie do problemów przedsiębiorcy indywidualnie i kompleksowo – podkreślają eksperci rynku finansowego.
Futuro Finance przekazuje wiertnicę do budowy studni w Sudanie Południowym

„Pomoc jest możliwa dzięki zaangażowaniu przedsiębiorstw”, to jedno z wielu przesłań, jakie szefowa Polskiej Akcji Humanitarnej kieruje do przedstawicieli biznesu. W filmie zrealizowanym w Sudanie Południowym znalazły się także osobiste podziękowania Janiny Ochojskiej dla firmy z Wrocławia.

Mateusz Kołakowski dołącza do zespołu The Dust

Studio deweloperskie gier The Dust (Grupa Me & My Friends) po raz kolejny rozbudowuje swój zespół. Szeregi wrocławskiej firmy wzmocnił Mateusz Kołakowski, który objął stanowisko Junior 3D Graphic.