CreativeMornings chce się pochwalić Wrocławiem w Nowym Jorku

Co najmniej pół tysiąca osób z sześciu kontynentów chce przyjechać 28-31 sierpnia 2018 roku na Summit Camp w Nowym Jorku. Czy do tego grona dołączą wrocławianie jako jedyny zespół z Polski? Po prawie półtora roku zaangażowania w inicjatywę CreativeMornings i 17 kreatywnych spotkaniach z udziałem ponad 1500 uczestników, organizatorzy walczą o swoje marzenie i zbierają środki na wyjazd do Stanów Zjednoczonych.

Prestiżowy Summit Camp odbywa się raz na dwa lata i gromadzi członków globalnej społeczności CreativeMornings, do której należy ponad 180 miast na całym świecie. Inicjatywa zrodziła się dziesięć lat temu właśnie w Nowym Jorku. Jej ideą jest tworzenie inspirujących spotkań przy śniadaniu i kawie, darmowych i dostępnych dla uczestników w każdym wieku i z różnymi zainteresowaniami.

Wierzymy w siłę społeczności, zaangażowanie, bezpośrednie kontakty i naukę od siebie nawzajem

deklarują organizatorzy CreativeMornings.

Podczas kilkudniowego Summit Camp będą mogli się poznać, brać udział w szkoleniach zawodowych, wspólnie pracować i wymieniać pomysłami. W tym gronie nie powinno zabraknąć również przedstawicieli stolicy Dolnego Śląska.
Promują Wrocław na całym świecie
Wrocław przyłączył się do globalnej inicjatywy na początku 2017 roku i jest obecnie jedynym miastem w Polsce organizującym CreativeMornings. Od tamtej pory spotkania odbywają się regularnie, w jeden piątkowy poranek w miesiącu. Na liście gości nie brakuje znanych gości ze świata kultury, nauki czy biznesu.
Zaproszenie na spotkania przyjęli m.in. reżyser i współzałożyciel Teatru Pieśń Kozła Grzegorz Bral, ilustratorka Joanna Gniady (współpracuje z „ELLE Italia” i Operą Narodową w Paryżu), architekt Zbigniew Maćków (autor przebudowy DH Renoma, jednego z symboli miasta) oraz wokalista i producent muzyczny Łukasz L.U.C Rostkowski. Z Los Angeles do Wrocławia przyjechał Mikołaj Stroiński, kompozytor i autor soundtracka do gry „Wiedźmin 3”. Zespół CreativeMorningsWRO wciąż stawia sobie nowe wyzwania.

Naszym głównym celem na 2018 rok jest skupienie się na organizacji zdecydowanie większych przedsięwzięć w ramach inicjatywy. Chcemy przyciągać interesujących gości, także tych trudno dostępnych, oraz docierać do jeszcze większej grupy osób - zarówno lokalnie, jak i globalnie przez nasze relacje wideo.

podkreśla Katarzyna Budzyń-Pepłowska, gospodarz CreativeMorningsWRO.

CreativeMorningsWRO_fot.jotpegieAlicjaSikora_KatarzynaBudzyn_organizatorka.jpg
W dotychczasowych 17 spotkaniach wzięło udział ponad 1500 uczestników. Jednocześnie każde wydarzenie jest nagrywane, tłumaczone na język angielski i publikowane na głównej stronie CreativeMornings.com, dzięki czemu wystąpienia prelegentów z Wrocławia mogą oglądać setki tysięcy odbiorców na całym świecie.
Liczy się lokalne zaangażowanie
Aby spotkania CreativeMornings doszły do skutku, organizatorzy łączą siły z lokalnymi firmami i instytucjami. Do tej pory kreatywne poranki za każdym razem gościły w innym miejscu na mapie Wrocławia. Co miesiąc liczni partnerzy oraz wolontariusze pomagają przygotować śniadanie, które zawsze poprzedza prezentację prelegenta. Mimo to wydarzenia pozostają darmowe dla uczestników, a cała inicjatywa ma od początku charakter non-profit.
Tym razem to organizatorzy liczą na wsparcie swoich sympatyków i sponsorów. Podróż do Nowego Jorku oraz udział w Summit Camp oznacza koszt około 30 tys. złotych. Zespół ma pomysł, jak ten cel zrealizować.
Jak wesprzeć wyjazd CreativeMorningsWRO do Nowego Jorku?
CreativeMorningsWRO_Summit Camp_1_źródło CreativeMorningsWRO.png
Do końca lipca trwa akcja crowdfundingowa uruchomiona na stronie zrzutka.pl. Chętni mogą przekazać dowolną kwotę, a w ramach podziękowania wybrać dla siebie jedną z nagród. Większość z nich pochodzi od osób, które były gośćmi CreativeMorningsWRO, a teraz postanowiły przekazać coś od siebie.
Do wyboru są między innymi: indywidualna lekcja we Wrocławskiej Szkole Śpiewu z Patrycją Obarą, zajęcia fotograficzne z Lindą Parys (założycielką Fu-Ku), warsztaty social media z Martą Olejnik, prywatny trening pilates z Małgorzatą Szymczyk czy plakaty Joanny Gniady i grafiki Tomasza Jakuba Sysło. Więcej informacji na temat akcji oraz inicjatywy CreativeMornings Wrocław można znaleźć na stronie: https://zrzutka.pl/r684ua.
Oficjalne strony CreativeMornings Wrocław:

CreativeMornings chce się pochwalić Wrocławiem w Nowym Jorku.doc

CreativeMorningsWRO_fot.jotpegieAlicjaSikora_KatarzynaBudzyn_organizatorka.jpg

CreativeMorningsWRO_Summit Camp_1_źródło CreativeMorningsWRO.png

CreativeMornings_Summit Camp_4_źródło CreativeMorningsWRO.png

Wrocławianie zjedzą po raz pierwszy śniadanie na plaży

Aromat świeżo palonej kawy na plaży nad Odrą w piątkowy poranek? W ten właśnie sposób CreativeMornings obudzi wrocławian 15 czerwca w ZaZoo Beach Bar. Gościem kolejnego kreatywnego spotkania będzie Łukasz Mrowiński, jeden z założycieli Etno Café, który opowie o rzemiośle parzenia kawy.
Marian Misiak o sile środowiskowej integracji

O mieście i kulturze opowiada za pomocą liter. Marian Misiak zaprojektował nowy symbol Muzeum Narodowego we Wrocławiu i przyczynił się do reaktywacji Wystawy Wrocławskiej Grafiki Użytkowej po 50 latach przerwy. Projektant, typograf i publicysta spotka się z uczestnikami CreativeMorningsWRO w piątek 18 maja o godz. 8:30 w nowej klubokawiarni Recepcja przy ul. Ruskiej 46A.
Z Los Angeles na CreativeMornings we Wrocławiu. Mikołaj Stroiński wystąpi w Narodowym Forum Muzyki

Urodził się w Nairobi, komponuje w Los Angeles, a 20 kwietnia będzie gościem CreativeMornings we Wrocławiu. Utwory Mikołaja Stroińskiego można usłyszeć w filmach, serialach, grach i programach telewizyjnych. Kompozytor znany ze stworzenia soundtracka do gry ,,Wiedźmin 3”, w Narodowym Forum Muzyki opowie o kolejnym globalnym temacie spotkań - Game.
Linda Parys o odwadze, która nie lubi komfortu

Linda Parys ubiera ludzi i ich historie. Do tej pory znana we Wrocławiu przede wszystkim jako założycielka i właścicielka Fu-Ku, unika zaszufladkowania i wciąż stawia sobie nowe wyzwania. Jakie? O odwadze i nieustannym wychodzeniu ze strefy komfortu opowie podczas spotkania CreativeMorningsWRO, które rozpocznie się 23 marca o godz. 8:30 w galerii BWA Studio przy ul. Ruskiej 46a we Wrocławiu.