Warszawa ma nową aplikację na 100-lecie niepodległości

Mieszkańcy i turyści mogą już przespacerować się po Warszawie z 1918 roku. Pomoże im w tym specjalna aplikacja mobilna, która powstała z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. „Wasza Warszawa 1918/2018” wyznaczy trasy zwiedzania, przedstawi najważniejsze miejsca i postaci na archiwalnych nagraniach, a także zaproponuje udział w grach miejskich i quizach. Aplikację przygotowała Grupa Me & My Friends, a zawartość merytoryczną zapewnił warszawski Dom Spotkań z Historią.

Przez cały rok Warszawa świętuje 100-lecie niepodległości podczas licznych wydarzeń kulturalnych, edukacyjnych i sportowych. Z okazji oficjalnych obchodów pod hasłem „Stolica wolności 1918-2018” powstała również dedykowana aplikacja mobilna zrealizowana przez agencję interaktywną - Grupę Me & My Friends. Multimedialny projekt jest przewodnikiem o miejscach i osobach, które zapisały się w historii miasta i Polski.
Warszawa oczami Piłsudskiego, Paderewskiego i Tuwima
W zwiedzaniu towarzyszą twórcy niepodległości, a także zasłużeni dla miasta pisarze, sportowcy, aktorzy, wybitni naukowcy i architekci. Należą do nich m.in. Józef Piłsudski, Ignacy Jan Paderewski, Julian Tuwim, Janusz Korczak, Maria Dąbrowska, Janusz Kusociński czy Piotr Drzewiecki – pierwszy prezydent Warszawy  w II Rzeczypospolitej. Do opisu każdej postaci dołączone są historyczne nagrania oraz archiwalne wideo.
Obraz dawnej Warszawy odżywa także dzięki wspomnieniom mieszkańców ulicy Marszałkowskiej, Starej Ochoty czy Powiśla, a kalendarium pozwala prześledzić bieg wydarzeń, w których rodziła się ,,Stolica wolności”. Za pomocą aplikacji można również skorzystać z mapy historycznej i zobaczyć, jak wyglądała Warszawa w 1918 roku. Użytkownicy mogą także sprawdzić swoją wiedzę na temat odzyskania niepodległości w jednym z quizów.
Spacer po (nie)znanej stolicy
„Wasza Warszawa 1918/2018” jest dedykowana nie tylko mieszkańcom, którzy pragną na nowo odkrywać historię swojego miasta. Projekt został stworzony także z myślą o turystach, którzy przyjadą do stolicy Polski w jubileuszowym roku. Zwiedzanie miasta ułatwią im gotowe listy spacerów, które łączą ważne miejsca i proponują do wyboru kilka tras.
Program tegorocznych obchodów zachęca do wspólnego, radosnego świętowania 100-lecia niepodległości. Aplikacja zaprasza do aktywnego spędzania czasu, a jedną z propozycji dla całych rodzin są gry miejskie. Z pomocą wbudowanego w telefon kompasu uczestnicy muszą odnaleźć kolejne punkty na mapie, wykonać zdjęcia i zrealizować różne zadania.
Darmowa aplikacja mobilna „Wasza Warszawa 1918/2018” jest już dostępna do pobrania na urządzenia z systemem Android lub iOS. Za jej stworzenie i wdrożenie odpowiadała Grupa Me & My Friends, a zawartością merytoryczną przygotował Dom Spotkań z Historią, instytucja kultury miasta st. Warszawy. Zajmuje się przede wszystkim krzewieniem historii Polski i Europy Środkowo-Wschodniej w XX wieku.
Linki do pobrania aplikacji:
Google Play        http://bit.ly/WaszaWarszawa
App Store            http://bit.ly/Wasza_Warszawa

Aplikacja Wasza Warszawa 1918 2018_Grupa Me & My Friends.png

Warszawa ma nową aplikację na 100-lecie niepodległości.doc

Monika Bednorz i Hanna Kwiatkowska przechodzą do Grupy Me & My Friends

Grupa Me & My Friends wzmacnia zespół Project Managerów. Do agencji interaktywnej dołączyły Monika Bednorz i Hanna Kwiatkowska. Wcześniej przez kilka lat współpracowały ze sobą we wrocławskim oddziale J. Walter Thompson Group Poland.
MoveApp wygrywa przetarg na realizację aplikacji mobilnej dla Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Agencja interaktywna z Wrocławia, która od 12 lat z powodzeniem buduje wizerunek polskich i międzynarodowych marek, wygrała przetarg na stworzenie aplikacji mobilnej dla GPW. Będzie to wersja 3.0. Tym samym kontynuowana jest 6-letnia współpraca ze spółką.
After 200 years, Doctor Frankenstein’s legacy will reach a whole new level!

On the 200th anniversary of the Frankenstein novel written by Mary Shelley, a book-inspired virtual reality game has been published by Polish development studio - The Dust. First information has just appeared, revealing news about latest VR production – Frankenstein: Beyond the Time”.
Po 200 latach powraca dzieło Doktora Frankensteina

W 200. rocznicę powstania powieści Frankenstein ukazuje się gra osadzona w wirtualnej rzeczywistości, inspirowana książką autorstwa Mary Shelley. Za produkcję odpowiedzialne jest wrocławskie studio deweloperskie The Dust. Będzie to nowe połączenie znanego mechanizmu rozgrywki z wirtualną rzeczywistością.

Po 200 latach powraca dzieło Doktora Frankensteina