Wsparcie zewnętrzne dla przedsiębiorcy

Na każdym etapie rozwoju biznesu przedsiębiorca powinien szukać solidnego wsparcia merytorycznego, jak i finansowego na zewnątrz firmy. Nawet w najcięższej sytuacji warto mieć sprawdzonego partnera, który podejdzie do problemów przedsiębiorcy indywidualnie i kompleksowo – podkreślają eksperci rynku finansowego.

W I kwartale 2018 roku liczba upadłości i restrukturyzacji polskich firm wyniosła 213, czyli o 13 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2017 roku – podaje COIG  (Centralny Ośrodek Informacji Gospodarczej). Szacuje się, że tylko 1/5 zakładanych dzisiaj firm przetrwa dwa pierwsze lata działalności. Dlaczego tak się dzieje?

Główne przyczyny to niewystarczający kapitał przy zakładaniu działalności, zbyt mała wiedza o skomplikowanych przepisach podatkowych, aspektach prawnych i źródłach pozyskiwania dofinansowania. Do tego często dochodzi do utraty płynności finansowej. Czasem jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji pozostaje ogłoszenie upadłości gospodarczej.

mówi Marta Sewerynek-Otwinowska, ekspertka z Move On Finance.

Na czym polega upadłość likwidacyjna?
O upadłości gospodarczej mówimy kiedy firma jest całkowicie niewypłacalna. W znaczeniu prawnym jest to procedura ułatwiająca wierzycielom działania w sytuacji, w której dłużnicy nie są w stanie lub nie chcą spłacić długów.

Przykładem takiego rozwiązania jest ogłoszenie upadłości likwidacyjnej, kiedy roszczenia wierzycieli zaspokajane są ze środków pochodzących ze zbycia majątku przedsiębiorstwa upadłego. Wtedy też osoba prowadząca działalność gospodarczą przestaje ją prowadzić, ale jednocześnie zwolniona jest z opłacania składek do ZUS-u.

komentuje Marta Sewerynek-Otwinowska.

Kompromis zamiast bankructwa, czyli upadłość układowa
Podczas gdy upadłość likwidacyjna wiąże się z całkowitym zamknięciem firmy, upadłość układowa kładzie większy nacisk na dążenie do zawarcia układu dłużnika z wierzycielami i może zapobiec całkowitemu zamknięciu firmy. Jest to bardziej skomplikowana procedura, która bazuje na prawie restrukturyzacyjnym – mówi Marta Sewerynek-Otwinowska, ekspertka z Move On Finance. Na szczęście przepisy restrukturyzacyjne zmieniły się na korzyść prowadzących działalność gospodarczą – dodaje.

Marta_Severynek_Otwinowska_Move On Finance.jpg

Wsparcie zewnętrzne dla przedsiębiorcy.doc

Trzy sposoby na zbudowanie wiarygodności kredytowej przedsiębiorcy
Kredyty i pożyczki. To dzięki nim realizujemy firmowe i domowe inwestycje. W wielu sytuacjach są najlepszym finansowym rozwiązaniem. Jednak, aby je uzyskać, musimy przekonać bank, że jesteśmy wiarygodnym i wypłacalnym klientem. Co może nam w tym pomóc?
Czy rodzina odziedziczy Twoje długi w ZUS i US?

To, czy krewni dziedziczą długi zmarłego, zależy od wielu czynników. Dziedziczenie możliwe jest na podstawie przepisów określonych w rozdziale 15 ordynacji podatkowej „Odpowiedzialność podatkowa osób trzecich”. Nie oznacza to, że automatycznie w skład spadku wchodzą prawa i obowiązki podatkowe zmarłego, który np. prowadził działalność gospodarczą.

Dłużnicy łatwiej spłacą swoje zobowiązania

Coraz więcej Polaków mających problem ze spłatą zobowiązań, zostaje wpisanych do oficjalnych rejestrów. Czy możliwe jest wyjście z impasu? Na rynku finansowym pojawił się nowy produkt, dzięki któremu można uregulować blokujące w działaniach zaległości, przy jednoczesnym pozyskaniu dodatkowych środków na rozwój firmy!
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.