Turystyczne last minute - czyli TOP 5 aplikacji mobilnych polskich miast

Polskie miasta dbają o swoją promocję także w mobile’u. Czy interaktywne przewodniki zastąpią te tradycyjne? Tego nie wiemy, ale w Grupie Me & My Friends* przetestowaliśmy dla Was najciekawsze aplikacje polskich miast. Sezon turystyczny w pełni. Zatem apki w dłoń i w miasto/a!

1. Paryż Północy - czyli spacer z kompasem i rozszerzoną rzeczywistością po Szczecinie
Pierwsze miejsce w naszym rankingu zajęła szczecińska aplikacja „Visit Szczecin”, która nie jest jedynie suchym informatorem, ale obszernym przewodnikiem z ciekawą funkcjonalnością rozszerzonej rzeczywistości. Narzędzie to ułatwia wybór hotelu, podaje lokalizację najbliższej restauracji, kawiarni czy klubu, wskazuje muzea, teatry, miejsca rozrywki i rekreacji. Ponadto „Visit Szczecin” pozwala na wygenerowanie gotowego szlaku pieszej wycieczki, z miejsc wybranych przez użytkownika, przedstawiając plan na interaktywnej mapie. Aplikacja dostępna jest w języku polskim, angielskim i niemieckim.
1 Szczecin.1.png
2. Historyczny Kraków z Teofilą
W 2017 roku do Krakowa przyjechało prawie 13 mln turystów. To najchętniej odwiedzane miasto w Polsce. Jeżeli także się tam wybieracie, to ciekawie byłoby spojrzeć na przestrzeń miejską z historycznej perspektywy. Taką możliwość daje Wam „Żydowski Kraków śladami Teofili Silberring” czyli wyjątkowa aplikacja-spacerownik, dzięki której każdy ma okazję poznać obraz dorastania w Krakowie, walki o przetrwanie w czasie Holokaustu oraz powrotu do życia i ukochanego miasta. Historia Tosi dostępna jest w czterech wersjach językowych: po polsku, angielsku, niemiecku i hebrajsku.
2 Kraków.png
3. Józef Piłsudski i Maria Dąbrowska przewodnikami po Warszawie
Drugim najchętniej odwiedzanym przez turystów miastem jest Warszawa. Prawie 10 milionów osób rocznie zwiedza stolicę Polski. Teraz dzięki aplikacji „Wasza Warszawa 1918/2018” turyści mogą przespacerować się po Warszawie z 1918 roku. Aplikacja powstała z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Wyznaczy trasy zwiedzania, przedstawi najważniejsze miejsca i postaci na archiwalnych nagraniach, a także zaproponuje udział w grach miejskich i quizach. W zwiedzaniu Warszawy towarzyszą twórcy niepodległości, a także zasłużeni dla miasta pisarze, sportowcy, aktorzy, wybitni naukowcy i architekci. Należą do nich m.in. Józef Piłsudski, Ignacy Jan Paderewski, Julian Tuwim, Janusz Korczak, Maria Dąbrowska, Janusz Kusociński czy Piotr Drzewiecki – pierwszy prezydent Warszawy w II Rzeczypospolitej. Aplikacja jest dostępna w języku polskim.
3 Warszawa 2.png
4. Kopiec Tatarski z apką - czyli Przemyśl mobilny
Moda na zwiedzanie Polski południowo-wschodniej nie słabnie. Przemyśl to malowniczo położone nad Sanem miasto, niedaleko granicy z Ukrainą. Obiekty w aplikacji „Przemyśl mobilny” zostały podzielone według przejrzystych kategorii (np. gastronomia, noclegi, kultura i sztuka, sport i rekreacja). Ułatwia to poszukiwanie informacji gdzie można w Przemyślu coś zjeść, przenocować, jak spędzić czas wolny czy zaplanować weekend. Praktyczny planer pozwala turyście wybrać interesującą go atrakcję poprzez dodanie odpowiedniego obiektu lub wydarzenia do kalendarza i zaplanowanie np. weekendowego pobytu w Przemyślu. Dzięki opcji „pokaż trasę” aplikacja pokaże nam drogę do wybranego obiektu. Aplikacja "Przemyśl mobilny" jest dostępna w języku polskim i angielskim.
Przemyśl 1.PNG
5. Muzeum Mydła i Historii Brudu – czyli Bydgoszcz dla nowoczesnych turystów
Bydgoszcz jest piątym najchętniej odwiedzanym przez zagranicznych turystów miastem w Polsce (wg serwisu Trip Advisor). Jak poruszać się po Wenecji Bydgoskiej podpowie aplikacja „Bydgoszcz - Mobilny Przewodnik”. Narzędzie to ułatwia turystom pozyskiwanie niezbędnych informacji dotyczących miasta, ale sprawi również, że poznawanie Bydgoszczy stanie się niezapomnianą zabawą. Odwiedzający miasto dzięki aplikacji mogą śledzić ofertę wydarzeń, wziąć udział w grach miejskich czy skorzystać z przykładowych tras zwiedzania. Jedna z nich zaprowadzi Was osobliwego muzeum z tytułu tego akapitu. Aplikacja „Bydgoszcz - Mobilny Przewodnik” jest dostępna w języku polskim i angielskim.
5 Bydgoszcz.PNG
*Subiektywny ranking przygotowany przez Agnieszkę Frąckowiak - Communication Managera i licencjonowanego pilota wycieczek z Brand Voice - Grupa Me & My Friends.

Turystyczne last minute - czyli TOP 5 aplikacji mobilnych polskich miast.doc

Turystyczne last minute - czyli TOP 5 aplikacji mobilnych polskich miast.png

4 Przemyśl.PNG

3 Warszawa 2.png

2 Kraków.png

3 Warszawa.png

5 Bydgoszcz.PNG

1 Szczecin.1.png

Hrabiny z Wrocławia ruszają na podbój Europy

Mistrzostwo kraju i Puchar Polski w softballu kobiet to dla nich za mało. Teraz Hrabiny z Wrocławia chcą powalczyć z najlepszymi drużynami klubowymi na kontynencie i zbierają środki na wyjazd. Rozgrywki Pucharu Europy odbędą się we Włoszech od 20 do 25 sierpnia 2018 roku.
MoveApp wygrywa przetarg na realizację aplikacji mobilnej dla Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

Agencja interaktywna z Wrocławia, która od 12 lat z powodzeniem buduje wizerunek polskich i międzynarodowych marek, wygrała przetarg na stworzenie aplikacji mobilnej dla GPW. Będzie to wersja 3.0. Tym samym kontynuowana jest 6-letnia współpraca ze spółką.
Warszawa ma nową aplikację na 100-lecie niepodległości

Mieszkańcy i turyści mogą już przespacerować się po Warszawie z 1918 roku. Pomoże im w tym specjalna aplikacja mobilna, która powstała z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. „Wasza Warszawa 1918/2018” wyznaczy trasy zwiedzania, przedstawi najważniejsze miejsca i postaci na archiwalnych nagraniach, a także zaproponuje udział w grach miejskich i quizach. Aplikację przygotowała Grupa Me & My Friends, a zawartość merytoryczną zapewnił warszawski Dom Spotkań z Historią.
Jedyne Muzeum Architektury w Polsce opuszcza swoje mury

Plenerowy pawilon z pergolą i kawiarnią, wyjątkowa twórczość malarza Leona Tarasewicza oraz wystawa ,,Trzy Początki. 1918-1945-1989” z okazji 100. rocznicy odzyskania niepodległości – to trzy główne atrakcje przygotowane przez Muzeum Architektury we Wrocławiu w 2018 roku. Za wizerunkową odsłonę wydarzeń oraz relacje ze sponsorami od kwietnia br. odpowiada agencja Brand Voice (Grupa Me & My Friends).